Skip to main content

Perfectionisme loslaten, hoe doe je dat?

Blijf je in jouw hoofd hangen en kom je niet tot actie?

Herken je dit als creatieve ondernemer?
Komt het door perfectionisme, faalangst of iets anders?

Waarschijnlijk een mix van alles.

Kan je dit overwinnen?

Ik zeg volmondig ‘ja’. Als een recovering perfectionist ben ik het levende bewijs dat je hier grotendeels doorheen kunt groeien. Grotendeels, want het beestje steekt af en toe nog eens 😉

 

patricia de bruycker ondernemerscoach business coach

Ik neem je graag mee met mijn verhaal.
Ik was vroeger een enorme perfectionist. Sinds mijn puberteit ben ik gebeten door de grafische microbe. Ik besteedde uren aan YouTube-video’s en leerde mijzelf Photoshop aan. Een nieuwe wereld ging open.

Na een bachelor ‘communicatiemanagement’ bleef de grafische kriebel kietelen en volgende ik nog een grafische opleiding. Maar daar zat ik dan, zonder iets op papier te krijgen. Ik werkte heel veel uren, misschien zelfs het meest van iedereen en ik had heel vaak een teleurstellend resultaat.

Waar mijn klasgenoten schetsboeken vol hadden, was die van mij bijna leeg.

‘Proberen’ bestond niet in mijn hoofd, het moest er direct ‘boenk’ op zijn. Zo miste ik het creatieve proces, dat juist draait om proberen, experimenteren en creëren.

Ik vond dat heel moeilijk. Vaak had ik het gevoel dat ik veel beter kon, maar dat het er niet uitkwam.

Het knaagde aan me. Ik wilde iets anders, maar ik deed het niet. Dat is echt een heel ambetant en ondraaglijk gevoel.

Fast forward:

4 jaar geleden besliste ik dat het genoeg was. Ik kon blijven verdrinken in mijn eigen hoofd maar dat zou mij geen stap verder brengen. De frustratie zat zo hoog, dat er iets moest veranderen… Ik kies voor mijzelf en mijn dromen. Zo begon ik heel eenvoudig, met schetsen, met aquarellen om mijzelf door die blokkade heen te krijgen. Langzaamaan werden dat grotere stappen: ik vroeg mijn BTW-nummer aan en startte mijn eigen bedrijf waarmee ik creatieve ondernemers help om te groeien door een goed strategisch plan.

 

De mooiste les die ik hier leerde was deze:
Het resultaat is niet meer het einddoel voor mij, het is de weg die ik beleef, het plezier dat ik daarin heb.

patricia de bruycker businesscoach creatieve ondernemers fotograaf videograaf copywriter

Hoe kan jij starten met overwinnen van perfectionisme?

  1. Wat is het ergste dat er kan gebeuren?
    als je een social media post plaatst met een schrijffout, wat kan er dan gebeuren? In het ergste geval merkt iemand het op en krijg je een DM met die melding. Is dat zo erg?
  2. Progress is messy. Je kan niets leren zonder een keer onderuit te gaan. Letterlijk, want een peuter gaat ook verschillende keren op zijn gezicht als hij leert lopen. En toch kunnen we allemaal stappen 😉
  3. Perfectionisme is niet erg, tenzij het jou verlamt om iets te ondernemen. Wanneer is ‘goed’ goed genoeg?
  4. Zie het plezier in leren, want dat is toch het leukste wat er is. Een skill bijleren en jouw talenten vergroten.

Stel dat jouw perfectionisme je niet zou tegenhouden: wat zou jij dan in de wereld zetten?

Hoe zou je jouw idee kunnen realiseren?
Boek een sparringsessie in mijn agenda om samen te kijken hoe je jouw idee in de markt kan zetten.

Beluister de podcast:

Leave a Reply

× Hoe kan ik je helpen?