Skip to main content

“Vandaag is de dag! Vandaag ga ik vol focus bergen werk verzetten.”

Je schuift aan jouw bureau en je voelt jouw enthousiasme wegebben. Daarna komt de weerstand en de frustraties…

“Waarom lukt mij dit nu niet?”

Heb je dit ook al meegemaakt? Voor ADHD-ondernemers is dit niet abnormaal. Onze focus en ons motivatiesysteem werkt volledig anders dan bij neurotypische breinen.

Hoe gaat het met jouw focus? Waar worstel jij mee? Of net niet, wat gaat er supervlot bij jou?

We zoeken vaak de oplossing in meer produceren, beter focussen, duiken in tools en boeken rond productiviteit. Maar eerlijk, dit gaat weinig tot niets oplossen. De meerderheid van de productiviteitstools en -boeken zijn geschreven of ontworpen voor neurotypische breinen, niet voor ADHD-breinen. Ik vond zelfs nog geen enkel boek rond productiviteit voor ADHD-ondernemers.

Het ligt dus niet aan jou als dit voor jou niet werkt. Helemaal niet, deze methodes houden geen rekening met onze handleiding. Ik neem je graag even mee in de werking van ons brein.

En dan kan ik met niets anders dan starten bij onze vriend: dopamine. Dopamine, het hormoon dat zorgt voor focus en motivatie. Bij ADHD is er hier typisch gezien een tekort aan. Vergelijk het met een badkuip: een neurotypisch persoon wordt wakker en hun badkuip is reeds gevuld met dopamine. Onze badkuip daarentegen, die is leeg. Hoe kan je dan starten met een taak vol motivatie en focus als jouw dopamine tank leeg is? Wel, dat is vrijwel onmogelijk.

Maar geen nood, ik geef je een plan om dit in 3 stappen aan te pakken.

Stap 1: Merk bij jezelf op hoe je je voelt als je een laag of hoog dopamineniveau hebt.

Voel je je anders? Hoe ga je met jouw werk om? Lukt het goed om je te focussen? Of juist niet?

Uit onderzoek blijkt dat er 15 tot 20 IQ-punten verschil zitten, tussen het hoogste en laagste dopamineniveau. Dus hoe kun je het best een taak vervullen als je dopaminetank leeg is? Dat is vrij moeilijk. De eerste stap is dus echt bewustwording van hoe je je voelt.

Stap 2: Switch je mindset.

We zijn het zo gewoon, pas het dessertje ná de maaltijd. Eerst werken en dan de beloning.

Dat werkt helaas niet zo bij een ADHD-brein. Want als onze dopaminetank leeg is, gaan we die dus eerst moeten opvullen. Dat doen we door de two step break. Eerst maak je vijftien minuten plezier, en dan werk je vijf minuten. Wil je na die vijf minuten doorwerken? Zeker doen. Wil je dat niet? Herhaal dit dan tot jouw tank gevuld is.

Wat doe jij graag? Wat boost jouw dopamine niveau? Enkele bekende dopamine boosters zijn: bewegen, in de natuur zijn, lachen, iets nieuws doen, meditatie en jouw favoriete muziek beluisteren (en dan zeker die uit jouw jeugdjaren!).

Stap 3: Pak jouw stressniveau aan.

Cortisol is het stresshormoon en zorgt voor alertheid. Die wordt aangemaakt door de amygdala helemaal achter in je hoofd. Dat is eigenlijk jouw politieagent. Bij ADHD is die politieagent overijverig. Die stuurt heel snel zijn troepen uit en zet direct het alarm aan. Deze agent bedoelt het heel goed, maar weet niet altijd wat hij aan het doen is. Hij ziet het verschil niet tussen stress voor een tijger of door stress omdat je te laat gaat zijn op een meeting. Die badkuip met dopamine waar we het daarnet over hadden. Cortisol, ons stresshormoon, prikt eigenlijk gaten in die badkuip.

Met andere woorden, stress slorpt onze focus en ons motivatiesysteem leeg. Als je gestresseerd bent en je wil focussen, dan zal je merken dat dit heel moeilijk is. Zorg eerst voor iets dat jouw stressniveau kan verlagen.

Met ADHD willen we vaak blijven doorgaan en vinden we moeilijk rust. Het slechtste dat je kan doen, is door de muur van weerstand duwen. We willen allemaal meer, we willen allemaal productiever zijn… Maar de eerste stap hiernaartoe is om te vertragen.

Welke rustpunten kan jij inbouwen? Wat helpt bij jou?

Probeer de lat ook niet te hoog te leggen. Een minuut rust, is beter dan niets. We hebben nogal de neiging om direct teveel te willen. Ook bij mijn klanten merk ik dat niemand echt voldoende rust neemt. Laat dit een reminder zijn voor jou!

Onze kritische stem zuigt de dopaminetank ook leeg. Als je een taak start met het idee dat je het niet gaat kunnen, plundert dit jouw dopamineniveau. In aflevering 9 van mijn podcast vertel ik hoe je jouw innerlijke criticus het zwijgen kan opleggen.

Productiever zijn, vraagt tijd

Als laatste wil ik nog een omdenker meegeven. We hebben vaak het gevoel dat we niet productief zijn, maar is dat wel echt zo? Tijdens onze focusmomenten verzetten we bergen werk, veel meer dan de gemiddelde ondernemer. Het is niet uitzonderlijk om in een paar uur het werk van een hele week te doen. Is het dan zo erg om een namiddag te rusten? We hebben net een topprestatie neergezet!

Meer focus krijgen, productiever zijn, daar zijn helaas geen quick fixes voor. Dit is echt aanleren van een skill en dat vraagt tijd.

Ik wil vermijden dat deze 3 stappen in een stoffige lade in jouw hoofd verdwijnen. Dus maak het voor jezelf concreet, wat kan jij in jouw dagelijks leven inbouwen om te zorgen voor meer focus?
Verdeel het desnoods in verschillende weken.
Week een: Kan ik voor mezelf opmerken wanneer ik een hoog of laag dopamineniveau hebt?
Week 2: Kan ik de two step break al even uitproberen?
Week 3: Hoe kan ik zorgen voor rustpunten in mijn leven?

Moeite om dit alleen aan te pakken? Ik heb een gratis WhatsAppgroep waar we elke maand werken aan deze skills. Kom er gezellig bij, je bent niet alleen!

Ik wens je veel plezier en focus toe.

Leave a Reply

× Hoe kan ik je helpen?